Nordic Snus snusfabrik i Vårgårda

Allt om snus

Vi är stolta över vårt arbete med att föra vidare den svenska snustraditionen. Med arvet i den nordiska snuskulturen och många års erfarenhet tillverkar vi det hantverk som blir till prillan som ligger i din dosa. Vill du veta mer om snus? Här hittar du all fakta.

Nordic Snus snusfabrik i Vårgårda Kvarn

From Vårgårda snusfabrik with love

Mitt i den förtrollande svenska naturen ligger vår snusfabrik Vårgårda Kvarn där vi upprätthåller det stolta svenska tobaksarvet. Inuti de anrika kvarnbyggnaderna produceras idag svenskt snus på traditionellt vis med kraft från vågorna i den porlande Säveån.
Vita vilda blommor
Vita vilda blommor

All fakta om vår svenska kvalitetssnus

Vad är snus?

När vi tänker på vårt svenska snus idag tänker vi på det som kallas våtsnus, som består av cirka 50 procent vatten. Det skiljer sig från det torra snus som fanns förr i tiden kallat luktsnus eller snuff. De vanligaste typerna av våtsnus är portionssnus och lössnus och tillverkas enligt det traditionella grundreceptet på fyra ingredienser från sekler tillbaka.

Trots få ingredienser är vår snustillverkning ett riktigt hantverk. I vår fabrik plockar vi med oss det svenska arvet in i snustillverkningen, och förfinar våra recept i takt med ny utveckling och nya moderna metoder för att hitta det bästa sättet att få till de snus som ligger i din dosa idag.

Ordet ”snus” har funnits i det svenska språket sedan slutet av 1600-talet. Man tror att det kommer från den lågtyska formen av ordet ”schnauze”, som betyder nos, eftersom man ursprungligen tog snuset i näsan.

Läs mer

Hantera din prilla rätt

Tack för att du slänger dina gamla prillor i locket eller som brännbart avfall! Det är oftast en gammal ovana att slänga sin prilla på marken. Men du är inte ensam, nästan hälften av alla snusare slänger sin prilla på fel ställe, på marken eller i toaletten.

 

Detta är något vi vill ändra på och en början är att informera om vart man ska slänga prillan!

  • Snus består i huvudsak av tobak, vatten och aromer.
  • Själva snuset är biologiskt nedbrytningsbart. Materialet som omsluter portionssnuset, prillpappret, består till huvudsak av cellulosafibrer och bryts ned långsammare.
  • Snus innehåller tungmetallen kadmium och slänger man snuset i toaletten eller på marken finns risken att kadmiumhalten ökar i naturen.
  • Snus i toaletten orsakar även stopp i ledningsnät, pumpar och reningsverk, dessutom kostar det samhället miljontals kronor i extra reningsarbete.

 

Därför är det viktigt att inte slänga prillorna i naturen, komposten eller i toaletten. Har man inte en soptuna för brännbart avfall får man lägga snuset i locket så länge.

18-års gräns på snus

Denna produkt innehåller nikotin som är ett mycket beroendeframkallande ämne

Är du över 18 år?

Den här sidan innehåller information om tobak- och nikotininnehållande produkter avsedda för personer över 18 år. För besök och inköp måste du vara 18 år eller äldre.

Genom att klicka på “acceptera alla cookies” samtycker du till lagring av cookies på din enhet för att förbättra navigeringen på webbplatsen, analysera webbplatsens användning.