Svenskt landskap med dimma

Så blandar vi vårt svenska snus

Vi blandar vårt snus efter ett traditionellt recept som har använts i hundratals år. Trots få ingredienser är tillverkningen av snus ett riktigt hantverk och det har krävts många försök för att få till det snus som ligger i din dosa idag.

Torkad brun tobak

Vad innehåller snus?

I vårt snus använder vi det traditionella receptet från sekler tillbaka. Det består av fyra huvudingredienser: Tobak, vatten, salt och arom.
Vägning av snus vid tillverkning

Så blir snuset till

Snuset du bär med dig i din dosa är framtaget för att ge dig en utsökt upplevelse av kvalitet och nordiskt hantverk. Så här går det till:

1. Torkade tobaksblad levereras till fabriken.
2. Tobaksbladen mals ner till millimeterstora strimlor.
3. Tobaken blandad med vatten och salt.
4. Blandningen pastöriseras genom att den hettas upp till cirka 100 grader, och kyls därefter ned långsamt.
5. Aromämnen och ett surhetsreglerande medel tillsätts för att ge varje snusvariant dess rätta smak och karaktär.
Person som lägger snus i en dosa

Rätt dos i dosan

När en snusblandning är färdig återstår fortfarande flera spännande utmaningar för den som vill vara bäst i klassen. Snuset ska förpackas på ett bra sätt, som portionssnus eller lössnus. Här är det viktigt att precis rätt mängd snus förpackas i varje portion och att rätt antal portioner läggs i varje dosa.

Våra snusdosor har utvecklats genom åren för att möta våra konsumenters behov.

Vi var till exempel först med att introducera ett gångjärn i vår lock-i-locket-lösning för smidig förvaring av använda portioner. Självklart slutar vi aldrig att experimentera för att hitta de lösningar som passar dagens snusare bäst.

På Nordic Snus är vi stolta över vår förmåga att hela tiden leverera allt fler snusdosor, utan att tumma på innehåll, smak eller kvalitet.

Rätt råvaror till vårt snus

På Nordic Snus ser vi till att våra produkter alltid håller högsta kvalitet. Resan börjar redan när vi väljer vår tobak, långt innan det färdiga snuset till slut hamnar i den lilla portionspåsen i din dosa.

Brun torkade tobaksblad

En process av stegvis förfining

Svenskt snushantverk

Trots få ingredienser är vår snustillverkning ett riktigt hantverk. I vår fabrik Vårgårda Kvarn plockar vi med oss känslan av det svenska arvet in i snustillverkningen. Men det har tagit år av envetna försök att hitta det bästa sättet att få till de snus som ligger i din dosa idag.

Brun torkade tobaksblad
LD Vit snusdosa på ett tobaksblad
LD Vit snusdosa på ett tobaksblad

Kvalitetssäkring

En sista slutkontroll

I Vårgårda Kvarn räknas ingen produkt som färdig förrän den passerat vår station för slutkontroll. Där testas varje batch för smaksensorik, pH-värde, fukthalt och bakterier för att säkerställa kvalitén. Innan batchen till slut får räknas som godkänd provsmakas snuset också av våra sensorikexperter för att se till att allt är i sin ordning.

18-års gräns på snus

Denna produkt innehåller nikotin som är ett mycket beroendeframkallande ämne

Är du över 18 år?

Den här sidan innehåller information om tobak- och nikotininnehållande produkter avsedda för personer över 18 år. För besök och inköp måste du vara 18 år eller äldre.

Genom att klicka på “acceptera alla cookies” samtycker du till lagring av cookies på din enhet för att förbättra navigeringen på webbplatsen, analysera webbplatsens användning.