Allt om snus

På Nordic Snus är vi stolta över våra produkter och genom åren har vi samlat på oss mängder av kunskap som har gjort det möjligt att producera vårt kvalitetssnus. Allt om snus är sidan för dig som vill läsa mer om snus.

Snusfabriken

Vårgårda Kvarn blev det gamla svenska snusmonopolets första seriösa utmanare och idag är tillverkningen som pågår i de gamla tegelhusen toppmodern, med produktion som byggts upp helt från grunden och snillrika maskiner enligt högsta standard. På Nordic Snus fortsätter vi att utmana och numera säljs vårt snus i butiker över hela landet, såväl som på internet.

Råvaror till snus

På Nordic Snus ser vi till att våra produkter alltid håller högsta kvalitet. Resan börjar redan när vi väljer vår tobak, långt innan det färdiga snuset till slut hamnar i den lilla portionspåsen i en av våra snusdosor. För att nå våra högt satta krav färdas vi runt hela jorden i jakt på rätt råvaror.

Samtliga tobaksprodukter producerade av Nordic Snus är kontrollerade enligt vår standard Swedish Quality Snus.

Vad är snus?

Det snus som dagens svenskar föredrar är ett så kallat våtsnus som består av ungefär 50 % vatten. Det skiljer sig därför från det traditionella torra snuset, som man andas upp i näsan och som även kallas för luktsnus, eller snuff. Övergripande finns det två vanliga typer av snus i Sverige; portionssnus och lössnus. Grundreceptet för snusblandningar har alltid varit relativt enkelt.

Normalt sett ingår bara fyra huvudingredienser: tobak, vatten, salt och aromämnen. Snusrecepten idag liknar de som användes för hundra år sedan, men har förfinats i takt med utveckling och moderna metoder. Ordet ”snus” är känt i svenska språket sedan slutet av 1600-talet. Man tror att ordet kommer från den lågtyska formen av ordet ”schnauze”, som betyder nos (ursprungligen tog man ju snuset i näsan).

Så blandar vi snus

Snus innehåller i grunden bara fyra huvudingredienser: Tobak, vatten, salt och aromämnen som varieras från snussort till snussort. Det här i grunden enkla receptet har hållit sig i sekler, med några små förändringar.

Hållbar snustillverkning

Nordic Snus är en del av JTI, en av världens största tobaksproducenter. Vårt globala råvarunätverk garanterar att alla odlingar som levererar tobak till oss jobbar på ett hållbart sätt.

Hantera din prilla rätt


Tack för att du slänger dina gamla prillor i locket eller som brännbart avfall! Det är oftast en gammal ovana att slänga sin prilla på marken. Men du är inte ensam, nästan hälften av alla snusare slänger sin prilla på fel ställe, på marken eller i toaletten.

Detta är något vi vill ändra på och en början är att informera om vart man ska slänga prillan!

  • Snus består i huvudsak av tobak, vatten och aromer.
  • Själva snuset är biologiskt nedbrytningsbart.  Materialet som omsluter portionssnuset, prillpappret, består till huvudsak av cellulosafibrer och bryts ned långsammare.
  • Snus innehåller tungmetallen kadmium och slänger man snuset i toaletten eller på marken finns risken att kadmiumhalten ökar i naturen.
  • Snus i toaletten orsakar även stopp i ledningsnät, pumpar och reningsverk, dessutom kostar det samhället miljontals kronor i extra reningsarbete.

Därför är det viktigt att inte slänga prillorna i naturen, komposten eller i toaletten. Har man inte en soptuna för brännbart avfall får man lägga snuset i locket så länge.