Så blandar vi snus

Snus innehåller i grunden bara fyra huvudingredienser: Tobak, vatten, salt och aromämnen som varieras från snussort till snussort. Det här i grunden enkla receptet har hållit sig i sekler, med några små förändringar.

Tillredning

I grova drag tillreds våra snusblandningar enligt följande process:

1. Torkade tobaksblad levereras till fabriken.
2. Tobaksbladen mals ner till millimeterstora strimlor.
3. Tobaken blandas med vatten och salt.
4. Blandningen pastöriseras genom att den hettas upp till ca 100 grader, och kyls därefter ned långsamt.
5. Aromämnen och ett surhetsreglerande medel tillsätts för att ge varje snusvariant dess rätta smak och karaktär.

Ett hantverk

Trots få ingredienser är snustillverkning inget enkelt hantverk. När Vårgårda Kvarn började utveckla de första egna snusprodukterna tog det över ett år av envetna försök att bara hitta rätt sätt att blanda den torra tobaksråvaran med de våta ingredienserna.

Idag blandas vårt snus efter recept som har tagits fram av snusexperter under månader av forskning och provsmakning, men med det ursprungliga receptet som grund. Beroende på vilken sorts kvarn man använder får den malda tobaken egenskaper som uppför sig olika vid blandningen med övriga ingredienser. Allt måste testas, allt måste utvärderas. Om och om igen. Vi gör hela tiden små anpassningar för att möta våra konsumenters förväntningar och fortsätter att utveckla vår produktionsteknik för att alltid leverera produkter av högsta kvalitet.

Brännhett snus

När alla ingredienser utom aromämnena och det surhetsreglerande medlet har tillsatts och blandats, värms blandningen upp till cirka 100 grader för att ta död på bakterier. Snuset pastöriseras. Förr i tiden brukade snuset istället fermenteras, men fermenteringen kunde lämna efter sig skadliga ämnen och övergavs därför i svensk snustillverkning på sjuttiotalet.

Naturliga aromer är det sista som tillsätts innan snusblandningen är klar – och att hitta rätt kombination av aromer är en vetenskap i sig. Varje arom bidrar till nya smakdimensioner och förhöjer snusets egenskaper och smakupplevelse. Många gedigna tester genomförs av Nordic Snus forskare innan varje snussort fått sin egen unika karaktär.

En extra slutkontroll

I Vårgårda Kvarn räknas ingen produkt som färdig förrän den har passerat vår station för slutkontroll. Där testas varje batch för smaksensorik, pH-värde, fukthalt och bakterier för att säkerställa kvalitén. Innan batchen till slut får räknas som godkänd provsmakas snuset också av våra sensorikexperter för att se till att allt är i sin ordning.

Rätt dos i dosan

När en snusblandning är färdig återstår fortfarande flera spännande utmaningar för den som vill vara bäst i klassen. Snuset ska förpackas på ett bra sätt, som portionssnus eller lössnus. Här är det viktigt att precis rätt mängd snus förpackas i varje portion och att rätt antal portioner läggs i varje dosa.

Våra snusdosor har utvecklats genom åren för att möta våra konsumenters behov.

Vi var till exempel först med att introducera ett gångjärn i vår lock-i-locket-lösning för smidig förvaring av använda portioner. Självklart slutar vi aldrig att experimentera för att hitta de lösningar som passar dagens snusare bäst.

På Nordic Snus är vi stolta över vår förmåga att hela tiden leverera allt fler snusdosor, utan att tumma på innehåll, smak eller kvalitet.

Vad är snus?

Det snus som dagens svenskar föredrar är ett så kallat våtsnus som består av ungefär 50 % vatten. Det skiljer sig därför från det traditionella torra snuset, som man andas upp i näsan och som även kallas för luktsnus, eller snuff. Övergripande finns det två vanliga typer av snus i Sverige; portionssnus och lössnus. Grundreceptet för snusblandningar har alltid varit relativt enkelt.

Normalt sett ingår bara fyra huvudingredienser: tobak, vatten, salt och aromämnen. Snusrecepten idag liknar de som användes för hundra år sedan, men har förfinats i takt med utveckling och moderna metoder. Ordet ”snus” är känt i svenska språket sedan slutet av 1600-talet. Man tror att ordet kommer från den lågtyska formen av ordet ”schnauze”, som betyder nos (ursprungligen tog man ju snuset i näsan).

Råvaror till snus

På Nordic Snus ser vi till att våra produkter alltid håller högsta kvalitet. Resan börjar redan när vi väljer vår tobak, långt innan det färdiga snuset till slut hamnar i den lilla portionspåsen i en av våra snusdosor. För att nå våra högt satta krav färdas vi runt hela jorden i jakt på rätt råvaror.

Samtliga tobaksprodukter producerade av Nordic Snus är kontrollerade enligt vår standard Swedish Quality Snus.