Råvaror

På Nordic Snus ser vi till att våra produkter alltid håller högsta kvalitet. Resan börjar redan när vi väljer vår tobak, långt innan det färdiga snuset till slut hamnar i den lilla portionspåsen i en av våra snusdosor. För att nå våra högt satta krav färdas vi runt hela jorden i jakt på rätt råvaror. 

Jorden runt

På Nordic Snus ser vi till att våra produkter alltid håller högsta kvalitet. Resan börjar redan när vi väljer vår tobak, långt innan det färdiga snuset till slut hamnar i den lilla portionspåsen i en av våra snusdosor. För att nå våra högt satta krav färdas vi runt hela jorden i jakt på rätt råvaror.

Nordic Snus är en del av JTI, en av världens största tobaksproducenter, med produkter i över 120 länder. Genom JTI har Nordic Snus tillgång till ett globalt leverantörsnätverk som kan leverera kvalitetstobak oavsett årstid och väderförhållanden. För att en odling ska få leverera tobak till JTI och Nordic Snus måste den först certifieras utifrån de högt satta krav med hänsyn till miljö och arbetsförhållanden som JTI ställer på alla samarbetspartners.

Argentina, Brasilien, Indien, Japan och Serbien är några av de länder där vi har leverantörer som skeppar högklassiga råvaror till oss. Samtidigt fortsätter hantverket i produktionen att värna om svenska snustraditioner. Vår kvalitetsstandard Swedish Quality Snus innebär att du alltid kan vara säker på att ditt Nordic Snus smakar exakt som det är tänkt och håller högsta kvalitet.

Nordic Snus tobaksblandningar

Nordic Snus produkter blandas framförallt med tre olika typer av tobak: Rustica (Nicotiana Rustica), som lufttorkas efter skörden, Burley (Nicotiana Tabacum), som även den lufttorkas, och Kurnool (Nicotiana Tabacum), som både sol- och lufttorkas innan den når fabriken i Vårgårda. Hur tobaksblandningen ser ut beror på vilken smak och karaktär vi söker för respektive varumärke och produkttyp.

I snusproduktionen används alla delar av tobaksplantan. För att träffa rätt med snusets egenskaper består tobaksblandningen av olika delar stjälk och blad, helt beroende på vilken karaktär vi vill att snuset ska ha. En större andel av vissa tobaksblad kan till exempel innebära högre nikotinhalt i slutprodukten, medan andra tobaksblad bidrar med en mer fyllig smakkaraktär.

Naturliga aromer

På Nordic Snus vet vi att smaken gör skillnad. Visst, citrus smakar citrus – men sen då? Faktum är att vi har ett helt team med professionella smakexperter i Danmark som utvecklar våra smaker med själ och hjärta. I vårt Nordic Snus använder vi bara naturliga aromer, framtagna ur naturliga råvaror.

I en tekniskt komplicerad process identifierar våra experter de smakbärande komponenterna i olika råvaror, och utser de som på rätt sätt kan forma snusets dofter och smaker i detalj, precis som vi vill ha det. När du känner smaken av en växt eller ett bär under läppen, är det för att de naturligt smakbärande ämnena från just den grödan har plockats in i snuset.

Prillan gör skillnad

Majoriteten av vårt snus säljs som portionssnus. Därför har även de små portionspåsar som inkapslar snuset utvecklats med kärlek och ingenjörskonst för att hålla samma klass som våra snusblandningar. Materialet består av cellulosafibrer, som sluts genom press och värme.

Det mjuka materialet är framtaget på ett sätt som gör att aromer och smaker från snuset släpps igenom påsen utan att någon snusblandning förs med ut i munnen. Vi behandlar påsmaterialet som en snusingrediens och granskar det med hårda livsmedelskontroller. Materialet har dessutom certifierats för att möta de höga krav vi ställer på alla våra produkter.

Vad är snus?

Det snus som dagens svenskar föredrar är ett så kallat våtsnus som består av ungefär 50 % vatten. Det skiljer sig därför från det traditionella torra snuset, som man andas upp i näsan och som även kallas för luktsnus, eller snuff. Övergripande finns det två vanliga typer av snus i Sverige; portionssnus och lössnus. Grundreceptet för snusblandningar har alltid varit relativt enkelt.

Normalt sett ingår bara fyra huvudingredienser: tobak, vatten, salt och aromämnen. Snusrecepten idag liknar de som användes för hundra år sedan, men har förfinats i takt med utveckling och moderna metoder. Ordet ”snus” är känt i svenska språket sedan slutet av 1600-talet. Man tror att ordet kommer från den lågtyska formen av ordet ”schnauze”, som betyder nos (ursprungligen tog man ju snuset i näsan).

Så blandar vi snus

Snus innehåller i grunden bara fyra huvudingredienser: Tobak, vatten, salt och aromämnen som varieras från snussort till snussort. Det här i grunden enkla receptet har hållit sig i sekler, med några små förändringar.

Hållbar snustillverkning

Nordic Snus är en del av JTI, en av världens största tobaksproducenter. Vårt globala råvarunätverk garanterar att alla odlingar som levererar tobak till oss jobbar på ett hållbart sätt.